HAMİLELİKTE ESANSİYEL YAĞLARI DOĞRU KULLANMA REHBERİ

CİLT
Image

Bitkilerin muhteşem iyileştirici gücünden hamileyken de yararlanmayı düşündünüz mü? Hamilelik süresince değişen hormonlar, kokulara karşı hassasiyet, baş ağrıları, halsizlik, endişe, sırt ağrıları.. Yeni anneler bu yazıyı okuyorsa bizi anlayacaktır. Kullanımı tamamen güvenli şekilde hazırlanmışsa, kalitesinden emin olduğunuz saf esansiyel yağlar ile hamilelikte yaşanan tüm sorunlara çözüm bulabilirsiniz.


Çıktığı günden beri onlarca soru gelen Essential Oil Blend Kit’imizi yakın zamanda hamilelik geçirmiş olan kurucumuz Eda Sürücü Kaya’nın ağzından birkaç cümleyle okuyalım:


“ Hamile olduğumu duyduğum anla doktora gitmem arasında 6 kilo almıştım. Çünkü sabah bulantılarım çok yoğun olsa da bir yandan işe gitmek için çok yüksek motivasyonum vardı. Kendimi yataktan kaldırabilmek için ya yarım ekmek yemem, ya da zencefil veya nane yağı koklamam gerekirdi. İkisinin de kokusu çok keskin geldiği için birleştirmeye karar verdim. Biraz daha kokuyu çeşitlendirmeye çalışırken kitimizin ilk ürünü çıkmış oldu.”



Esansiyel Yağlar Neydi Tam Olarak?


Aromaterapi aromatik bitki özlerinin ruh, beden ve zihin dengesi için kullanıldığı doğal bir tedavi metodudur. Aromaterapi yağları bitkinin yüksek miktarlarda ( kilolar ve tonlardan bahsediyoruz ) toplanıp, kazanlarda damıtılarak elde edilen ve bitkinin tüm canlı yapısına, aynı zamanda da çok yüksek farmakolojik ve kimyasal içeriğe sahip özüdür.


Hamilelikte Esansiyel Yağlar Nasıl İşe Yarar?


Bir koku duyduğumuzda, vücudumuzda sağlığımızı etkileyen her türlü tepkiyi tetikler. İşte bu yüzden lezzetli bir şey koklamak bizi acıktırabilir veya seksi bir şey kokusu bizi havaya sokabilir. Kendimizi hasta veya rahatsız hissettiğimizde, stres tepkimiz tetiklenir ve aroma, strese tepki verme şeklimizi yeniden düzenlemeye yardımcı olacak önemli bir araç olabilir.


Doğumun ilk aşaması sırasında aromaterapinin anksiyolitik etkisi üzerine yapılan sistematik bir incelemede ise lavanta, gül, adaçayı, sardunya, buhur, papatya, acı portakal, tatlı portakal, nane, mandalina, yasemin ve karanfil gibi uçucu yağlar kullanılmış. Yapılan on iki çalışmada inhalasyon aromaterapi ve dört çalışmada masaj yöntemi kullanılmıştır. Doğumun ilk evresinde meydana gelen anksiyete ataklarında ve kaygı seviyesinde önemli bir düşüş kaydedilmiştir. Kore’de yapılan başka bir çalışmada ise gül, adaçayı, sardunya ve yasemin esansiyel yağlarının karışımıyla yapılan masaj aromaterapisinin doğum sırasında artan kaygıyı azalttığı ortaya çıkmıştır.



Nasıl Formülize Edildiği Önemli


Burada dikkat edilmesi gerekilen birkaç unsur var. Esansiyel yağlar çok güçlü olduğu ve iritasyona da sebebiyet verebildiği için karışımda kaliteli bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi kullanımı çok kolaylaştırabiliyor. Taşıyıcı yağları ya da baz yağları açıklamak gerekirse ise bitkisel ve daha yoğun olan, saf aromaterapi yağının içine karıştırıldığı yağdır. PELCARE Essential Oil Blendlerin de en önemli özelliği soğuk sıkım organik hindistan cevizi yağı ile seyreltilmesidir. Bu şekilde çok daha güvenli ve rahat kullanılacaktır.

PELCARE Essential Oil Blend'ler Hamilelikte Nasıl Kullanılır?


Sabah bulantıları için NAUSEA: Sabah bulantılarını zencefil, lavanta ve nane gibi bitkilerle dindirecek olan karışım anne adaylarının özellikle ilk zamanlarda baş ucunda ayırmak istemeyeceği bir karışım olacaktır. Hamilelik sonrasında da her zaman kullanabileceğinizi belirtmek de isteriz.


Kullanımı nasıl? Hamilelik döneminizde yaşadığınız bulantılarda rahatlıkla güvenebileceğiniz Nousea’nın uygulaması sizi zorlamaz. Kulak arkası, boyun arkası ve bileklere sürerek kullanarak mide bulantınızı önleyebilirsiniz.


Önemli not: Sadece anne adayları için kullanımı uygundur. Unutmayalım ki nane yağı emzirme döneminde sütü azaltmaya neden olabilir.



Annelerin frekansını her an her yerde yükseltme amacı ile CHILL: Bergamot, Adaçayı ve Greyfurt gibi yüksek frekanslı bitkilerle, modunuzu saniyeler içinde yükseltin ve rahatlayın. Chill ile uykusuz gecelerde, düzensiz hormonlarla dolu zamanlarda kendinize destek olabilirsiniz. Tüm annelerin kullanabileceği doğal içerikle oluşturulmuş bir karışımdır. Anne olmasanız da her zaman her yerde yüksek frekanslı bitkilerle kendinizi rahatlatabilirsiniz.


Kullanımı nasıl? Yine bilek içlerinize, boyun arkanıza ya da sadece koklayarak yararlanabilirsiniz.


Doğum Sonrasında Anneler İçin:


Doğum sonrasında anneleri en çok endişelendiren şeylerden biri de süt yetersizliği.


Sütün kalitesini uyuyabildiğini kadar uyuyarak, kaliteli besinler ile beslenerek, stresten uzak durarak arttırmanız mümkün. Bunun yanında da süt üretimini arttırdığı bilimselliği kanıtlanmış bitki esansnları ile desteklemeniz.


Bilimsel olarak süt üretimini arttırdığı kanıtlanmış MILKY: 72 saat içerisinde Çemen Otu, Misk Adaçayı'nın hormon sistemini desteklemesi ve doğal emzirmeyi teşvik etmesiyle birlikte sütünüzün yağ içeriğini arttırır. Sardunya kokusuyla verdiği güzelliğin yanı sıra emzirme ağrılarınızı en aza indirmeye yardımcı olur. Fenugreek C02 Extract’nın (Çemen Otu) araştırmalarda 24-72 saat içerisinde sütü arttırdığı kanıtlanmıştır.

Nasıl Kullanılır? Kahverengi bölge dışında meme uçlarından kaçınarak her iki beslemeden sonra göğüslerin etrafına uygulayabilirsiniz. Bir hafta ara ile on gün boyunca kullanabilirsiniz.


Bilmesi gerekilenler: Hamilelikte kullanımı önerilmez.


Hamilelik Döneminde Tavsiye Edilen Saf Uçucu Yağlar:


Bergamot Ağrı kesici, antiseptik, antidepresan, canlandırıcı ve tazeleyici. Hamilelikte sıklıkla karşılaşılan sistit sorununda yardımcı.


Roman Papatyası Antiseptik, ağrı kesici , iltihap giderici and spazm çözücü, kas ağrısı, baş ağrısı, diş ağrısında yardımcı. Hazımsızlığa iyi geldiği kanıtlanmıştır.


Servi (5.aydan sonra) : Antiseptik, spazm çözücü, ödem giderici and diüretik. Hemoroid, varis ve dolaşım sorunlarında faydalı.


Eucalyptus Antiseptik, antibiyotik, ağrı kesici, iltihap giderici, antiviral. Üst solunum yolları temizleyici .


Frankincense Antiseptik, ödem giderici , sinir yatıştırıcı, ısıtıcı.


Itır (3 . aydan sonra) Antiseptik, antidepresan, ödem giderici, canlandırıcı ve tazeleyici. Bacak ağrılarını hafifletir, dolaşım sorunlarında faydalı.


Greyfurt Dolaşım sorunlarında faydalı, canlandırıcı ve tazeleyici, ödem giderici, sindirime yardımcı, lenf dolaşımını uyarıcı. Su atıcı.


Lavanta Antiseptik, antibiotik, ağrı kesici, antidepresan, genel iyileştirici, rahatlatıcı. Hamilelikte ağrı, sancı giderilmesinde yardımcı. Su atmaya yardımcı. Hücre yenilenmesini tetikler, çatlak ağlarında kullanılır.


Limon Antiseptik, antibakteriyel, antifungal, Dolaşım sorunlarında faydalı, uyarıcı, tonik. Varis oluşumunu engelleyici. Sabah bulantılarında rahatlatıcı.


Mandalina Antiseptik, tazeleyici, tonik, rahatlatıcı. Ödem tutmasında etkili.


Neroli Antiseptik,kuvvetli antidepresan, uyku problemleri ve sinirsel dengesizliklerde çok iyi. Spazm çözücü, iltihap giderici. Çatlak yağlarına öerilen iyi bir cilt dostu.


Paçuli Antiseptik, antidepresan, iltihap giderici, sinirsel sakinleştirici.


Petitgrain ( Acı Portakal) Antiseptik, antidepresan, sinirsel sakinleştirici, tazeleyici. sedative, doğum öncesi- sonrası depresyonunda çok etkili.


Gül Ağacı Antiseptik, sinirsel sakinleştirici


Sandalwood Antiseptik, iltihap giderici. antidepresan, , sinirsel sakinleştirici. Sistit tedavisinde etkili. Akne problemlerinde etkili. Sebum dengesini sağlayarak yağlanmayı engeller.


Tea Tree Antibiyotik, antiseptik, antifungal, antiviral,dezenfektan. Vajinal mantar ve akıntı tedavisinde etkili. Cilt temizliğinde bakteri öldürücü.


Ylang Ylang Antiseptik, antidepresan, afrodizyak, sinirsel sakinleştirici , tansiyon düşürücü.


Zencefil yağı Eğer zencefil kokusu rahatsız etmezse, mide bulantısı gibi hamilelikle ilgili sorunları gidermek için kullanılabilir.


Okaliptüs yağı Hamile kadınların şikayet ettiği bir diğer yaygın sorun şişmiş ayaklardır. Okaliptüs yağı güçlü bir analjeziktir, yani ağrıyı rahatlatır ve yürümenizi, hareket etmenizi kolaylaştırır. Aynı zamanda ayaktaki şişliği azaltacak bir anti-inflamatuardur.


Bergamot yağı Hamilelerde stresi azaltmak için bergamot yağı idealdir. Linalil asetat ve linalool içeren bergamot, hamile kadınlar üzerinde gevşetme etkisi vardır ve uzun süreli günlük bakım için kullanılabilir. Zihni sakinleştirmenin ve sinirleri yatıştırmanın etkili bir yoludur.


Portakal yağı Anksiyeteyi hafifletmenin başka bir yolu portakal yağıdır. Portakal yağının solunması, hamilelikte rahatlığı artırmak ve stresi azaltmak için güvenli ve etkili bir yöntemdir.


Limon yağı Limon, hamilelikle ilgili sorunların çözülmesine yardımcı olabilecek başka güvenli ve etkili bir ilaçtır. Limon yağının bebeğinize zarar vermeyeceğini bilerek güvenle kullanabilirsiniz.



Hamilelikte Kullanılması Sakıncalı Olan Saf Uçucu Yağlar:


• Fesleğen

• Sedir ağacı

• Tarçın

• Misk adaçayı ( Doğum kasılmaları sırasında kullanılabilir)

• Karanfil

• Servi ( 5. aydan itibaren kullanılabilir)

• Rezene

• Yasemine ( Doğum kasılmaları sırasında kullanılabilir)

• Ardıç

• Limonotu

• Mür

• Maydanoz

• Pennyroyal

• Biberiye

• Tatlı mercanköşk

• Kekik


Bitkilerin iyileştirici gücünden her dönemde bilinçli olarak yardım almak hamilelik döneminizdeki sorunlarınızı minimuma indirecektir. Önemli olan kaliteli içeriklerin doğru oranda seyreltilerek hazırlanmasıdır.