Toksik olmayan cilt bakım ürünlerine geçiş, zararlı toksinlere maruz kalmayı azaltmada bir sonraki adımdır. İster kimyasal böcek ilaçlarından ister gıda benzeri ürünlerden kaynaklansın, gıdalarda bulunan toksinler hakkında muhtemelen sürekli “temiz içerik” hakkında çok şey duymuşsunuzdur. Belki de beslenme rutininizde organik, güvenli kaynaklardan beslenmeye özen gösteriyorsunuz. Çamaşır suyundan vazgeçtiniz (umarız ki vazgeçtiniz), yumuşatıcı yerine sirke ve birkaç damla uçucu yağ kullanıyorsunuz, paketli gıda tüketmiyorsunuz. Ancak toksinlerin cilt bakım ürünlerinizde ve kozmetik ürünlerinizde de bulunabileceğini biliyor muydunuz? Toksik olmayan cilt bakımının neden bir zorunluluk olduğuna kafanızı karıştırmadan anlatmak isteriz.
Toksik Olmayan Cilt Bakımı Kullanmak Neden Önemlidir?
Cildimiz en büyük organımızdır! Tüm bu deri, koruyucu bir bariyer görevi gördüğü, vücut ısısının sabit kalmasına yardımcı olduğu ve dokunma duyusunu bize sağladığı için sağlığımız açısından önemli bir rol oynar.
Cilt, dış dünyadan kan dolaşımına bir geçiş yolu görevi görür, bu nedenle cildimize sürdüğümüz her şey vücut tarafından emilebilir ve kanımıza karışabilir. Cildimiz, üzerine sürdüklerimizin %60'ına kadarını emebilir ve yüzümüzün ve koltuk altlarımızın etrafındaki hassas bölgeler vücudun diğer bölgelerine göre iki ila altı kat daha fazla emebilir.
Vücudumuzun kullandığımız kişisel bakım ürünlerini emdiğini bildiğimizden, içeriklere ikinci kez bakmak, etiket okumak önemlidir.
Son zamanlarda ftalat kelimesini çok fazla duymaya başlamış olabilirsiniz. Ftalatlar endokrin bozuculardır, yani hormon dengemize müdahale ederler. Bu nedenle ftalatlar, düşük sperm sayısı, düşük testosteron, sperm hasarı, genital kusurlar ve erken ergenlik ile ilişkilendirilmiştir. Kişisel bakım ürünlerinde kullanılan ftalatlar yayılabilirliği ve emilimini artırır. Ftalatlar şampuanlarda, saç kremlerinde, losyonlarda, ojelerde, deodorantlarda, saç spreylerinde, parfümlerde, kozmetik ürünlerinde ve bebek pudralarında bulunabilmektedir.
Toksik Olmayan Cilt Bakımı Konusunda Ödevinizi Yapın
Tüm paketli gıdalarda olduğu gibi, cilt bakım ürünlerinizin etiketlerini kontrol etmeye başlamanız önemlidir. Etiketleri tarayın ve ftalatlar, parabenler, sodyum lauril sülfat ve propilen glikol dahil olmak üzere kaçınılması gereken bu 12 toksik bileşen gibi kırmızı bayraklara dikkat edin. Bu bileşenlerden herhangi birinin listelendiğini görürseniz, daha temiz bir alternatif bulun.
Toksik Olmayan Cilt Bakım Ürünleri Bulma
Toksik olmayan cilt bakımı dünyasında uzun bir yol kat ettik - bugün, sadece kullanımı güvenli değil aynı zamanda etkili olan ürünler için daha fazla seçenek var. Aldatıcı yeşil yıkama trendlerine rağmen, birçok şirket kaliteli, gerçekten toksik olmayan ürünler üretiyor. Aralarından seçim yapabileceğimiz çok sayıda seçenek var, bu araçları seçenekleri daraltmamıza yardımcı olması için kullanıyoruz. PELCARE’in çıkış amacı tamamen bedene uyumlu, ultra temiz içeriklerle harika sonuçlar yaratmak olsa da bu yazı serimize tamamen kullanıcılarımızı bilgilendirme amacıyla başladık.
Bir sonraki yazıda kaçınman gereken 12 maddeden bahsedeceğiz.